1. maaliskuuta 2010

Soijan käyttö

Unohdin tietysti sanoa, että ruokaideoita voi lähettää minulle sähköpostitse, ja lisäilen niitä sitten vähitellen tänne blogiin. Kiitos Kati ja Mari jo ruokaideoistanne, lisään ne tänne lähipäivinä! Mutta ensin soijasta:

Ja sitä ennen lihasta
Suomalaiset syövät edelleen turhan paljon lihaa. Vähäisempikin määrä riittäisi takaamaan lihassa olevien ravintoaineiden (mm. raudan ja proteiinin) saannin. Liikaa lihajalosteita sisältävästä ruokavaliosta voi saada liikaa eläinproteiinia ja natriumia, jotka lisäävät kalsiumin eritystä pois elimistöstä ja luustosta. Myös liiallinen A-vitamiinin (lihassa retinoli) saanti voi olla osteoporoosin riskitekijä.
Ainakin osa lihasta kannattaakin korvata muulla ruualla, kuten esimerkiksi kalalla (D-vitamiini), vihreillä vihanneksilla, palkokasveilla, siemenillä ja pähkinöillä (rauta ja kalsium), hedelmillä ja vihanneksilla (c- ja k-vitamiinit, magnesium, boori, kalium) tai kokojyväviljalla (rauta).

Soijassa on enemmän proteiineja kuin lihassa, joten sitä ei tarvitse syödä yhtä paljon/usein kuin lihaa. Pari kertaa viikossa riittää hyvin, jos ruokavalioon kuuluu myös kalaa, maitotuotteita, vihreitä vihanneksia, palkokasveja, täysjyväviljaa ja pähkinöitä.

Soijaa myydään kuivattuna (kuivatut soijapavut, soijajauho, vaaleaa ja tummaa soijarouhetta, soija"mollukoita", soijasuikaleita) ja soijajalosteita yleensä pakasteina (soijapullat, soijanakit eli nakot, soijapihvit ja muut vastaavat tuotteet). Lisäksi saatavilla on ainakin soijamaitoa ja tofua (ns. soijajuustoa). Lisäksi löytyy soijajogurttia, soijakermaa, erilaisia soijajuomia unohtamatta tietenkään soijavanukkaita, joita allekirjoittanut lämpimästi suosittelee. :-)

Soijarouhe
Ruuissa, joissa soijaa käytetään "jauhelihan tilalla", on mielestämme parhaiten toiminut tumma soijarouhe. Kahdesta merkistä se A:lla alkava on mielestämme ollut rakenteeltaan miellyttävämpi.
Ennen käyttöä soijarouhe keitetään vedessä (1 osa soijaa, 2 osaa vettä) noin 10 minuuttia. Keittoveden voi halutessaan maustaa kasvisliemikuutiolla, suolalla tai mausteilla. Keittoajan loputtua liika vesi valutetaan pois, ja soija lisätään muuhun ruokaan.

Soijasuikaleet
Ruuissa, joissa soijaa käytetään "broileri- tai sianlihasuikaleiden tilalla" ovat mielestämme toimineet parhaiten soijasuikaleet. Myös soijasuikaleet keitetään (maustetussa) vedessä ennen käyttöä. Liika vesi puristellaan pois esimerkiksi isossa lävikössä juomalasin pohjalla pehmeästi painellen. Wokkia tehdessä voi tässä välissä muutaman minuutin marinoida soijasuikaleet kastikkeessa, jossa on soijakastiketta, maissi- tai ohratärkkelystä, tippa hunajaa tai siirappia ja öljyä. Lopuksi soijasuikaleet poimitaan marinadista ja lisätään ruokaan. Marinadi heitetään pois.

Soijanakit
Soijanakeista pakasteena myytävät ovat ainakin meidän perheen mielestä olleet huomattavasti maukkaampia kuin säilykkeenä myytävät. Nakkikeitosta tulee oivallista soijanakeista tehtynä, kun käytetään keittojuureksia, kasvisliemikuutiota, mustapippuria ja persiljaa.

Kun nakkikastike tehdään soijanakeista ja käytetään mahdollisesti teflonpannua ja rasvana ruokaöljyä, ei kastike saa väriä tai siis vehnäjauho ei paistettaessa ruskistu. Tällöin kastikkeeseen saadaan väriä soijakastikkeesta ja tomaattipyreestä sekä tuoreesta persiljasta.

Ei kommentteja: