24.1. TATUSOTU -keskustelutilaisuus
TATUSOTU -keskustelutilaisuus ke 24.1. Helsingin Ylioppilasteatterilla
Muistattehan TATUSOTU -keskustelutilaisuuden keskiviikkona 24.1. klo 15.30 - 18.00! Siellä keskustellaan sosiaaliturvan aukoista ja sivistyneestä yhteiskunnasta ja siitä MIKSI TUTKIJOILLA JA TAITEILIJOILLA EI OLE SOSIAALITURVAA.
Mennään sankoin joukoin Helsingin Ylioppilasteatterille (Aleksanterinkatu 23, sisäänkäynti rautaportista Kolmen sepän aukiolta) näyttämään miten monia meistä nuo asiat koskevat, ja että ne ovat tärkeitä! Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Paneelikeskustelussa on mukana kansanedustajia eri puolueista. Tapahtuman järjestää kansanedustajaehdokas Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) tukiryhmä, TATUSOTU-työryhmä.
Lisää tietoa löytyy Tatusotu-blogista: http://tatusotu.blogspot.com/
Ilmestynyt: Opas vastavalmistuneelle kuvataiteilijalle
Tiina Vainolta on ilmestynyt Opas vastavalmistuneelle kuvataiteilijalle. En ole vielä ehtinyt tutustua oppaaseen, mutta ehkä siinä on hyödyllistä tietoa myös jo jonkin aikaa sitten valmistuneelle kuvataiteilijalle. ;-)
Oppaassa käsitellään mm. näyttelyn pitämistä, näyttelysopimuksen tekemistä, apurahan hakemista, työhuoneen hankintaa, vuokrasopimuksen tekemistä ja taiteilija-ammatin harjoittamista ammatinharjoittajan, palkansaajan ja työvoimaviranomaisen näkökulmasta. Teoksessa on myös lukuisia esimerkkejä tosielämän tapahtumista.
Opasta on myynnissä Helsingissä Taidemaalariliitossa, Turussa Titanik-galleriassa, Tampereella Mältinrannan taidekeskuksessa ja Lahdessa Taidepanimolla. Sitä voi tilata myös netistä: http://julkaisumyynti.turkuamk.fi, jolloin hinta on 22 e + toimituskulut 4 e, sähköpostitse: julkaisumyynti@turkuamk.fi tai puhelimitse 010 5535 810.
Vainio, Tiina: Opas vastavalmistuneelle kuvataiteilijalle. Turku, 2006.
144 s. ISBN 952-5596-64-8. Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 32.
5 kommenttia:
No kertokaapas mitä Tatusotu -tapahtumassa tapahtui. Mitä jäi käteen?
T:E.
Tässä omia näkemyksiäni TATUSOTU-tilaisuuden annista:
Uskon, että viesti meni perille läsnä olleille poliitikoille. Ylioppilasteatteri oli täpötäynnä, ja keskustelutilaisuuden tunnelma oli intenssiivinen taiteilijoiden ja tutkijoiden esittämien tapauskertomusten ansiosta. Tätä taustaa vasten keskustelussa olleet apurahan saajien sosiaaliturvaa koskevat asiat konkretisoituivat.
Salissa oli ehkä päällimmäisenä aistittavissa surua epäreilun kohtelun kohteeksi joutumisesta sekä toisaalta kiukkua ja katkeraa pettymystä siitä, että suurilla toiveilla lastatun, kymmenen vuotta sitten perustetun Taisto-työryhmän työ ei ole tuottanut mitään tuloksia.
Osallistujat toivat monta kertaa esiin sen, miten tärkeä tällainen yhteinen tilaisuus oli, sekä terapiamielessä, että yhteisenä ponnistuksena saada asioihin muutos. Välillä tilaisuus muistutti mielestäni kriisiryhmän toimintaa, enkä yhtään ihmettele miksi. Uskon, että yksi raskaimpia asioita ihmisen elämässä voi olla se, että häneltä riistetään yhteisön (yhteiskunnan) jäsenyys tekemällä hänestä lainsuojatonja kyseenalaistamalla näin myös hänen ihmisarvonsa.
Menettelytavoista:
Todettiin, että työministeriössä ei ole tarpeeksi asiantuntemusta päättää apurahan saajien asioista kuulematta taiteilijoiden ja tutkijoiden edustajia. Päätettiin siis, että Suomen Taiteilijaseuran ja Tieteentekijöiden liiton edustajia on kuunneltava apurahan saajia koskevien päätösten teossa.
Koska tämänhetkisen lain puitteissa ihmisten kohtelu on epäreilua, lakiin on tehtävä muutoksia. Todettiin, että työministeriön on ryhdyttävä toimeen nopeasti, jo ennen eduskuntavaaleja.
Apurahansaajien työttömyysturvaan ehdotti Taidemaalariliiton pääsihteeri Terhi Aaltonen yhtä yksittäistä, mutta olennaista parannusta. Ns. oman työn käsite (ks. omassa työssä työllistyminen) olisi määriteltävä työministeriössä täsmällisesti ja ohjeistettava Kelalle.
Todettiin, että kaikenkaikkiaan kuitenkin apurahansaajien sosiaaliturvan kaikki alueet vaativat nopeaa parannusta. Apurahansaajia ja muita ns. epätyypillisissä työsuhteissa olevia on tulevaisuudessa pystyttävä kohtelemaan tasa-arvoisesti muihin palkansaajiin nähden, ja tämä vaatii poliittisilta päättäjiltä tahtoa, paljon työtä ja sen, että kulttuurityöntekijöiden (taiteen ja tieteen tekijöiden) työn erityislaatu otetaan huomioon uudistusta tehdessä.
Ylläolevat terveiset lähtivät Säde Tahvanaisen kautta ainakin työministeri Tarja Filatoville ja Tuula Haataiselle.
Huom! Televisio-ohjelma TATUSOTU-keskustelutilaisuudesta keskiviikko-aamuna:
TV1:n Aamu-TV:ssä lähetetään ensi keskiviikkona kello 8.15. kymmenen minuutin ohjelma Ylioppilasteatterin TATUSOTU-tapahtumasta. Ohjelma on TARU-TV:n tuottama.
Seuratkaa myös TATUSOTU-blogia:
http://tatusotu.blogspot.com/
Helsingin Sanomien kulttuuriosaston kolumnistin Teemu Luukan kolumni löytyy tämän päivän Helsingin Sanomien kulttuurisivuilta
sekä HS:n Digilehden kulttuurisivulta (Huom! Tarvitset tunnukset Digilehden lukemiseen):
http://www.hs.fi/digilehti/kulttuuri/artikkeli/K%C3%A4yk%C3%A4%C3%A4+kimppuun+taiteilijat+ja+tutkijat/1135224588080
TATUSOTU-tilaisuus oli vasta alkua taistelussa, johon on nyt korkea aika ryhtyä. Meidän on itse valvottava etujamme (ja siinä samalla myös koko yhteiskunnan etua) ja puolustettava kulttuurin olemassaolon oikeutta, sillä kukaan muu ei sitä tee!
Lähetä kommentti